Vaikka venekauppa on kohmeessa, on Vene 24 Båt -messujen veneanti vähintäänkin normaalivuosien tasolla. Osittain se johtuu varmasti siitä, että uusia veneitäkin on tällä hetkellä varastoissa, ja niitä halutaan myydä. Tosiostajalle messut tulevat kuin tilauksesta.
Messuveneiden joukossa on tänä vuonna noin 25 mallivuoden 2024 uutuutta ja lähes toinen mokoma sellaista venemallia, joita ei Suomessa tai venemessuilla ole aiemmin esitelty. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ne kaikki ovat eri kokoisia moottoriveneitä.
Se poikkeus on messujen ainoa matkapurjevene, Dufour 470, joka on samalla myös messuveneistä suurin. Useamman vuoden Suomen markkinoilta sivussa olleen ranskalaisen Dufourin tuo messuille virolainen Brandex, joka edustaa Dufourin lisäksi myös saman konsernin Fountaine Pajot -katamaraaneja Suomessa ja Baltian maissa. Hieman alle 15-metrinen ja runsaasti lisävarusteltu messuvene on vielä vapaana kesäksi, ja sen hinnaksi Suomen verokannalla ja vesille laskettuna ilmoitetaan alle 620 000 euroa.
Dufour 470, messuosasto 7m158
Moottoriveneissä uutuusmallien hintahaitari levittyy alle kymppitonnista yli miljoonaan. Oikeastaan ainoa luokka, mistä uutuudet tänä vuonna puuttuvat, on yleensä varsin suositut keulakajuutalliset daycruiserit. Niitäkin messuilla toki on, jo aiempina vuosina nähtyinä malleina.
Pienten avoveneuutuuksien lisäksi messuilla on tänä vuonna jopa poikkeuksellisen monia isoja moottoriveneuutuuksia. Harvemmin Suomen messuilla nähdään esimerkiksi neljää uunituoretta yli 40-jalkaista moottoriveneuutuutta, mutta tällä kertaa niin tapahtuu. Aloitetaan kuitenkin pienemmästä päästä.
Pienemmän pään uutuudet: kympistä kolmeen
Väliotsikko viittaa 10–30 000 euron hintaluokkaan, mihin suurin osa pienemmän pään avoveneuutuuksista osuu. Pituudessa puhutaan 4–5 metrin kokoluokasta, joka jakaantuu lähinnä mökki- ja kalaveneisiin.
Monikäyttöisten mökkiveneiden luokassa uutuustarjonnan avaavat Suvi 43 ja Suvi 44 ovat kaupallisesti katsottuina ehdottomasti mallivuoden 2024 merkittävimpiin kuuluvia uutuuksia. Tilaratkaisultaan mallit ovat keskenään melko samankaltaiset, mutta kokoeroa on vähän enemmän kuin mallinumerot antavat ymmärtää: todellisuudessa pituusero on 30 senttiä, sillä Suvi 43 rakennetaan edeltävän 4230-mallin 4,2-metriselle rungolle ja Suvi 44 jakaa puolestaan 4,5-metrisen runkonsa 45 Duo -mallin kanssa.
Suvi 43, www.suvi-veneet.fi, messuosasto 6f49.
Suvi 43:een sopii enintään 25- ja Suvi 44:een 30-hevosvoimainen moottori, mutta pienemmilläkin vaihtoehdoilla pärjää. 20-hevosvoimaisella Yamahalla varustettuna 43:n hinnat alkavat 8 990 eurosta. Sadevesityhjenevän 44:n pakettihinnat starttaavat puolestaan 25-hevosvoimaisella Yamahalla varustettuna 10 990 eurosta.
Suvi 44, www.suvi-veneet.fi, messuosasto 6f49.
Waltic Boatcenter on aloittanut Kimple-veneiden myynnin, mikä tuo kiinalaisen alumiinivenemerkin selvästi entistä vahvemmin Suomen markkinoille. Uudessa aallossa alle viiden metrin kokoluokkaan tulee kaksikin uutuutta, 460 Adventure ja 460 Zander.
Kimple 460 Adventure, www.waltic.fi, messuosasto 2b71.
Samasta pituudesta huolimatta Kimple-mallit rakentuvat eri rungoille. Molemmissa on sivupulpetti, mutta Adventure on suunnattu enemmän yleiskäyttöön, Zander kiinteine heittotasoineen taasen kalaveneeksi. Hinnan puolesta valinnan voi tehdä vapaasti, sillä molempia Kimple-malleja kaupataan 40-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna 19 700 euron pakettihintaan.
Kimple 460 Zander, www.waltic.fi, messuosasto 2b71.
Kotimainen Alutroll kehittää mallistoaan ahkerasti asiakastoiveiden mukaan. Vuodelle 2024 mallistoon versoo uusia variantteja. Suosittu 410 Snapper -mallisto kasvaa korotetulla pulpetilla ja erillisistuimella varustetulla CCF-versiolla. 500 Megasnapper päivittyy mallivuodelle 2024 Plus-versioksi. Päivitys nostaa moottorin maksimitehon 100 hevosvoimaan ja kasvattaa polttoainesäiliön tilavuuden 70 litraan. Kantavuus puolestaan pienenee kuudesta viiteen henkilöön.
Alutroll 410 Snapper CCF, www.sumeko.fi, messuosasto 6m80.
Molemmat Snapper-mallit ovat monikäyttöisiä yleisveneitä, joissa on huomioitu tarkkaan myös mahdollisuus runsaaseenkin kalastusvarusteluun. 410 CCF:n pakettihinnat alkavat 30-hevosvoimaisella Tohatsulla 18 490 eurosta ja 500 Megasnapper Plussan 100-hevosvoimaisella Tohatsulla 31 950 eurosta.
Alutroll 500 Megasnapper Plus CC, www.sumeko.fi, messuosasto 6m80.
Viime vuonna ensiesitelty ja puhtaasti kalaveneeksi Kalastajan Kanavan kanssa kehitetty Alutroll 465 Trooper saa tänä vuonna SC-sivupulpettiversion rinnalle DC-tuplapulpettimallin. Sen hinnaksi 60-hevosvoimaisella Tohatsulla ilmoitetaan 31 700 euroa.
Alutroll 465 Trooper DC, www.sumeko.fi, messuosasto 6m80.
Ukrainalainen Finval onnistuu sodan keskelläkin tekemään alumiiniveneitä ja jopa kehittämään uusia malleja. 470 Evo DC on vakaan oloinen ja poikkeuksellisen leveäkeulainen tuplapulpettivene, jolla onnistuu niin huvi- kuin kala-ajelut. Pulpetit on viety varsin eteen, minkä ansiossa perässä on tilaa vakiovarusteisiin kuuluvalle kalastustasolle, johon on integroitu myös vakiovarusteisiin kuuluva esiin taittuva takapenkki. Pakettihinta (30 700 €) ja teho ovat samat kuin edellä mainitussa Alutroll 465 Trooperissa, mutta Finvalin moottorimerkkinä on Mercury.
Finval 470 Evo DC, www.waltic.fi, messuosasto 2b71.
Ruthless Boats on uusi suomalainen kalavenemerkki, joka on syntynyt venevalmistaja Silacraftin ja kalastustarvikekauppa Ruthless Fishingin yhteistyönä. Ensimmäinen malli on Ruthless 480 SC, joka on jatkojalostettu Silacraftin 480 -mallista. Sivupulpetin lisäksi tärkein ero on perän ja etenkin keulan kookas heittokalastustaso säilytystiloineen. Lujitemuovista rakennettu Ruthless 480 SC:n varustetaan 50-hevosvoimaisella Tohatsulla ja myydään 19 990 euron pakettihintaan.
Ruthless 480 SC, www.ruthlessfishing.fi / www.silacraft.fi, messuosasto 6m68.
Terhin mallivuoden 2024 uutuus on mielenkiintoinen 480 Cabin. Se on markkinoiden pienin ja edullisin katetulla ohjaamolla varustettu venemalli. Katettu ohjaushyttivene siintää etenkin monen yhteysveneilijän toiveissa, mutta niiden koot alkavat tyypillisesti kuuden metrin koko- ja 50 000 euron hintaluokasta. Terhi tuo Cabin-vaihtoehdon alle viiden metrin ja 20 000 euron luokkaan.
Terhi 480 Cabinin tilaratkaisu on suomen myydyimpiin moottorivenemalleihin kuuluvat 480 BR -avomallin kaltainen, mutta Cabinissa pulpettien ja ohjaamon erillisistuimien suojana on etuovella ja täyskorkeilla tuuli- ja sivulaseilla varustettu kate. Perä on avoin, mutta sen voi kattaa lisävarusteena saatavalla kuomulla, jolloin myös peräpenkillä matkustavat istuvat säältä suojassa. Moottoriksi on tarjolla joko 50- tai 60-hevosvoimainen Honda, pakettihinnat alkavat 19 490 eurosta.
Terhi 480 Cabin, www.terhi.fi, messuosasto 6h48.
Nippa nappa alle viisi metriä pitkä AMT 165 BR valittiin Messujen avomoottoriveneeksi vuonna 2020. Mallivuodelle 2024 se saa rinnalleen leveällä sivupulpetilla varustetut ja peräpenkiltä ajettavat 165 R ja Rf -versiot. Ne erottaa toisistaan rungon materiaali: R on tehty kokonaan lujitemuovista, Rf:ssä on alumiinirunko ja R:n kanssa identtinen lujitemuovikansi. Ulkomittojaan suuremmalta tuntuvat 165:t saa 50-, 60- tai 70-hevosvoimaisella yamahan perämoottorilla varustettuina. Pakettihinnat alkavat 165 R:n 22 900 eurosta. Alumiinirunko nostaa hintaa 4 000 eurolla.
AMT 165 R ja Rf, www.amtboats.fi, messuosasto 6d48.
Elvene Greta on keulatuhdon aurinkopaneelilla varustettu ja soutuvenerunkoon pohjautuva aurinkosähkövene. Se on varustettu pienellä kilowatin tehoisella sähköperämoottorilla ja akulla, joilla valmistaja lupailee viiden solmun huippunopeutta ja jopa 20 meripeninkulman toimintamatkaa päivässä. Venemessuilla kahvaohjattavan Greatan rinnalle esitellään uutuutena ohjauspulpetilla varustettu Greta SX, jonka hinnaksi ilmoitetaan 7 500 euroa.
Elvene Greta ja Greata SX, www.elveneboats.com, messuosasto 6h68.
Soutuveneiden ohella toinen hyvin sähköistymiseen soveltuva venetyyppi on pienet kumiveneet. Ranskalaiselta Zodiacilta messuilla nähdään uuden alumiinirunkoisen Nomad-sarjan 3.3, joka on varustettu pulpetilla ja Mercuryn Avator-sähköperämoottorilla.
Zodiac Nomad 3.3, www.nauticalpartners.fi, messuosasto 6b38.
Keskikokoluokan uutuudet: isommille vesille retki- ja yhteysajoon
5–8-metristen yhteys- ja retkiveneiden luokassa on monen tyyppistä uutuusmallia. Vain suosittujen keulakajuutallisten daycruiserien luokkaan ei tänä vuonna uutuuksia saada. Yhteys- ja päiväretkiveneissä valinnan varaa sen sijaan piisaa.
Yhdysvaltalainen Boston Whaler on legendaarisen venemerkin maineessa, ja melko harvinainen messuvieras Suomessa. Tänä vuonna messuilla esitellään peräti kaksi Suomessa ennen näkemätöntä Boston Whaler -mallia. Niistä pienempi on mallivuodelle 2018 esitelty viisimetrinen 170 Montauk ja suurempi mallivuoden 2021 uutuuksiin kuulunut seitsemän metrinen 220 Dauntless.
Boston Whaler 170 Montauk, www.marinepalvelu.fi, messuosasto 7m128.
Ihan jokaiselle kukkarolle sopivia pulpettiveneitä Boston Whalerit eivät ole, sillä 170 Montaukin hinta 100-hevosvoimaisella Mercurylla ja messuveneen lisävarusteilla on 77 500 euroa ja 200-hevosvoimasella Mercuryn V6:lla varustetusta Dauntlessista pyydetään 160 000 euroa. Sen päälle tulee vielä messuyksilön mittava kalastusvarustus.
Boston Ehaler 220 Dauntless, www.marinepalvelu.fi, messuosasto 7m128.
Ulkomailta Helsingin venemessuille saapuu myös norjalainen Sting 580 T. Se on viime vuonna esitellyn 580 S:n bowrider-versio, joka on sen verran tuore tapaus ettei kuvaakaan ole vielä saatavilla. Sting 580 T:n maailman ensiesittely tapahtuu vain viikkoa ennen Helsinkiä Göteborgin venemessuilla.
Pienemmän pään ohjaushyttiveneiden luokkaan saadaan uusi tulokas, kun pohjanmaalainen Willy’s tuo X62-mallin messuille ensiesittelyyn. Läpikuljettavalla ohjaushytillä varustettu X62 jakaa saman kevytkuluisen rungon X6-avomallin kanssa, ja varustetaan 100–150-hevosvoimaisella perämoottorilla. Maksimiteholla ylletään jopa 43 solmun huippunopeuteen. Hinnat alkavat 100-hevosvoimaisella Hondalla varustettuna alle 50 000 eurosta.
Willy's X62, www.willysboats.fi, messuosasto 6h21.
Suvin viime vuonna lanseerattu suurin 63-sarja saa uutta verta, kun 63 Duo ja 63 Duo Fisher -mallien rinnalle saadaan keskipulpetilla varustettu 63 CC Fisher. Muiden Suvi-moottorivenemallien tapaan se painaa kokoluokan hinnat kuluttajaystävällisesti pohjalukemiin: 6,3 metriä pitkän ja 2,3 metriä leveän Suvin saa 100-hevosvoimaisella Yamahalla varustettuna pikkuveneen hinnalla, 30 990 eurolla.
Suvi 63 CC Fisher, www.suvi-veneet.fi, messuosasto 6f49.
Silacraft esitteli viime elokuussa Helsingin Uivassa venenäyttelyssä kuormajuhdaksi tarkoitetun Mursu 715 -hyötyveneen. Vene 24 Båt -messuilla Mursu-sarja saa jatkoa kalaopaskäyttöön menevällä Mursu 650:llä.
Myös Silverin uuden seitsemänmetrisen lippulaivan Seahawkin ensimmäinen versio näki päivän valon jo viime syksynä Uivassa. Silloin esiteltiin täysalumiininen keskipulpettiversio CCX. Vene 24 Båt -messuille sen rinnalle tuodaan ensiesittelyyn bowrider-versio BRX sekä ohjaushytilllinen Cabin.
Silver Seahawk CCX, www.silverboats.fi, messuosasto 6h48.
BRX:ssä on mukavat ja monipuoliset tilat sekä yhteys- että päiväretkiajoon. Tilaratkaisuvaihtoehtoja on useita, mikä lisää veneen monikäyttöisyyttä. Ohjaamon erillisistuimien ja peräpenkin lisäksi valittavana on esimerkiksi toinen rivi erillisistuimia tai peräsohvaa L- tai U-sohvaksi laajentavat laitapenkit. Lisäksi apukuksin veneistuimen tilalle voi valita leveämmän paripenkin ja keulaan saa kalastus- ja aurinkotason.
Silver Seahawk BRX, www.silverboats.fi, messuosasto 6h48.
Seahawk Cabin palauttaa Silverin pitkän odotuksen jälkeen ohjaushyttiveneiden segmenttiin. Odotetussa uutuudessa alumiinirunkoon on sovitettu konsernisisar TG 6.9:n ohjaushytti, jossa on kookas kaksiosainen kattoluukku. Säässä kuin säässä mukavan matkustamon ohella hyttiin on mahdollista pedata myös vuodepaikat kahdelle. 150-hevosvoimaisella Hondalla varustettuna avomallisten Seahawkien hinnat alkavat alle 60 000 ja Cabinin 77 000 eurosta.
Silver Seahawk Cabin, www.silverboats.fi, messuosasto 6h48.
Highfield on yksi maailman suurimpia rib-venemerkkejä. Suomalaiseen makuun sopivasti se tekee veneidensä runko-osan lujitemuovin sijaan alumiinista. Suomen ensiesittelyssä venemessuilla on Sport 700 -malli, joka on kalustettu varsin runsaasti päiväretkikäyttöä silmälläpitäen. 26 asteen pohjakulma ja 250 hevosvoiman koneteho pitävät huolen siitä, että meno maistuu sporttiselta vaikka vähän kovemmassakin kelissä. Hintakin hamuaa 100 000 euron tuntumassa.
Highfield Sport 700, www.highfieldboats.fi, messuosasto 6m51.
Highfieldille hyvä verrokki on samassa koko- ja teholuokassa oleva, mutta väljemmin kalastusta varten kalustettu Zodiac Pro 7 Fishing. Se herättelee osaltaan suomalaista, rib-veneisiin aika hitaasti syttyvää venekansaa pohtimaan ribien monipuolisuutta ja kustomoitavuutta eri käyttötarkoituksiin.
Zodiac Pro 7 Fishing, www.nauticalpartners.fi, messuosasto 6b38.
Täysalumiininen ohjaushyttivene on monen saariston yhteysveneilijän ykkösvaihtoehto, ja silloin katseet kääntyvät yleensä ruotsalaismerkkeihin eli Arronetiin, Anyteciin, Ockelbohon ja Alukinin. Ne kaikki ovat mukana myös messuilla.
Nimbus-konsernin merkkeihin kuuluva Alukin tuo messuille 2024 mallivuoden uutuuden, C 770:n. Sen vakioversion hytissä on istumapaikat ohjaamon jousitetuilla erillisistuimilla ja niiden takan olevilla pitkillä laitasohvilla jopa kahdeksalle, mutta jos haluaa maksimoida matkustajienkin matkustusmukavuuden, voi laitasohvien tilalle valita toisen rivin erillisistuimet ja kolmannen rivin istuinlaatikot, jolloin istumapaikkoja on kuudelle. 200-hevosvoimaisella Mercuryn V6:lla Alukin C 770 hinnat alkavat reilusta 110 000 eurosta.
Alukin C 770, www.boatworld.fi, messuosasto 6m48.
Sähköveneissä venemessuilla nähdään pohjoismainen trio, kun esillä on syksyllä Uivassa ensiesitelty kotimainen Elvene Amber, suomessa ensikertaa nähtävä tanskalainen Rand Mana 23 ja ensimmäistä kertaa Suomessa HT-versiona nähtävä foilaava ruotsalainen Candela C-8.
Kolmikoista kenties sähköveneeksi normaalein on seitsemän metrinen Rand, joka on tehty rauhalliseen päiväkruisailuun mukavassa seurassa. Tilaratkaisu on käyttötarkoitukseen sopiva: keulassa on tilava U-sohva, jonka saa pedattua pöydän ja täytepatjan avulla aurinkopediksi. Ohjaamo on melko takana, joten seurustelu sujuu kuskiltakin, ja leppoisat nopeudet myös mahdollistavat sen. Ajoakku on kapasiteetiltaan 15 kWh ja moottorina on 12 kW Torqeedo Cruise -sähköperämoottori. Näillä Randin hinta jää alle 100 000 euroon.
Rand Mana 23, www.marinepalvelu.fi, messuosasto 7m128.
Amber on Pohjanmaalta ponnistavan Elveneen kuusimetrinen ja kaksimoottorinen sähkövene, joka tuottaa osan kuluttamastaan energiasta lukuisilla kanteen ja kattoon integroiduilla aurinkopaneeleilla. Parhaimmillaan Amberilla pystyy valmistajan mukaan ajamaan vaikka 24 tuntia päivässä.
Elvene Amber, www.elveneboats.com, messuosasto 6h68.
Kevytkulkuiseksi suunniteltu Amber yltää kahden 11,5 kilowatin moottorin voimin 16 solmun huippunopeuteen. Tiloiltaan Amber on eräänlainen keskipulpettiveneen ja daycruiserin sekoitus: sen keulakannen alla on kompakti makuukajuuttaa mutta ohjauspulpetti on kokonaisuudessaan turkkitasossa ympärikuljettavissa. Hinnat alkavat 100 000 eurosta.
Kahdeksanmetrisen Candelan ohjaimiin pääsemiksi pätäkkää tarvitaan noin nelinkertaisesti enemmän. Toki hiilikuidusta valmistettu, Candelan omalla C-Pod-sähköpropulsiolla varustettu ja hiilikuidusta valmistettu C-8 edustaakin sitten sähköveneteknologian huippua.
Candela C-8 HT, www.telva.fi, messuosasto 6m91.
Suuret uutuusveneet: Viikonlopuksi vesille ja pidemmällekin
Suomalaisittain jo isoja, yli kahdeksan metriä pitkiä, moottoriveneuutuuksiakin messuilla esitellään ainakin tusina. Suurin mielenkiinto ja kuhina kohdistuu tällä kertaa varmasti messutarjonnan huipulle eli kuumana käyvään 40-jalan kokoluokkaan, johon esitellään hyvinkin erityyppisiä uutuuksia Marex 440:n, Targa 41:n ja Saxdorin 400-sarjan muodossa.
Aquador 250 HT on oikeastaan mallivuoden 2023 uutuus, mutta nähdään Helsingin venemessuilla ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna. Se on kahdeksan metristen perämoottoriveneiden luokassa kenties asuttavin mitä markkinoilta tällä hetkellä löytyy. Korkea runko, HT-kate ja hyvä varustetaso antavat hyvät puitteet pariskunnan tai pienen perheen viikonloppuveneilyyn – ja miksei satunnaisesti pidempiinkin reissuihin. Uuden sukupolven Aquador asettuu 250-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna 200 000 euron hintaluokkaan.
Aquador 250 HT, www.aquadorboats.fi, messuosasto 6b50.
Norjalainen Nordkapp julkisti Coupe 830:n pari viikkoa sitten Düsseldorfin venemessuilla, ja Suomen ensi-ilta on heti perään Vene 24 Båt -messuilla. Noblesse 830 -daycruiserin kanssa samalle rungolle rakentuvassa Coupessa on tasapuolisesti ympärikuljettava ohjaushytti, jossa on leveät sivuliukuovet. Ohjaushytin kalusteita saa käänneltyä enemmän matkustamoksi tai oleskelutilaksi, jota löytyy myös ulkoa keula- ja peräkansilta. Keulakannen alle on saatu mahtumaan parivuoteen lisäksi erillinen wc-komero. Yhteys- ja retkikäyttöön sopivan Coupe 830:n pakettihinnat alkavat 250-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna vajaasta 150 000 eurosta.
Nordkapp Coupe 830, www.nordkapp-boats.fi, messuosasto 6f50.
Aluxa on pari vuotta nuori turkkilaisveistämö, joka uskoo täysin katettujen ja alumiinirakenteisten yhteys- ja matkavenemalliensa kiinnostavan Pohjoismaita myöten. Se tuo Vene 24 Båt -messuille esille kaksi mallia, joista suurempi on 8,6 metriä pitkä ja kahdella 300-hevosvoimaisella Suzukilla varustettu 28 Duo. Sen viimeistely ja varustelu on huomattavan korkealuokkaista, mikä osiltaan selittää Suomen verokannalla yli 400 000 euroon kipuavaa hintaa.
Aluxa 28 Duo, messuosasto 6d80.
Axopar lanseerattiin markkinoille Helsingin venemessuilla tasan kymmenen vuotta sitten. Axopar 28 oli tuolloin leuat loksauttavalla tavalla täysin uudenlainen vene, sekä muotoilultaan että kokonaiskonseptiltaan. Jälkikäteen on helppo todeta ajoituksen osuneen kohdilleen. Vain kymmenen vuotta myöhemmin Axopar on kansainvälinen menestys ja noussut selvästi suurimmaksi suomalaiseksi venemerkiksi. Mutta paikoilleen ei voi jäädä.
Alkuperäinen Axopar 28 sai faceliftin mallivuodelle 2021, mutta nyt on kokonaan uuden mallin aika, kun 28 korvataan pari viikkoa sitten Düsseldorfissa julkistetulla Axopar 29:llä. Pituutta sillä on 9,4 metriä ja leveyttäkin lähes kolme. Venemessuilla esitellään kolmesta 29-versiosta kotimarkkinoiden kannalta kiinnostavin eli ohjaushytillinen 29 Cross Cabin.
Axopar 29 XC Cross Cabin, www.boatcenter.fi, messuosasto 6a50.
Sen peruskonsepti on edeltäjään nähden ennallaan, eli ympärikäveltävässä ohjaushytissä on entistäkin leveämmät sivuliukuovet sekä laajasti aukeava kangaskattoluukku, ja keula- ja peräkansia voi varustaa ulko-oleskeluun sopivaksi haluamassaan määrin. Ohjauspulpetin alla oleva wc-tila on 29:ssa kasvanut kahden hengen satunnaisen yöpymisen mahdollistavaksi minikajuutaksi, johon kuljetaan edelleen keulakannelle aukeavasta luukusta. Takakajuutan saa yhä optiona. Hintoja on terävöitetty entisestään: vakiovarusteilla ja 300-hevosvoimaisella Mercurylla 29 XC:n hinnat jäävät selvästi alle 150 000 euroon.
Ruotsalainen Anytec ei kilpaile hinnalla, vaan “pomminkestävällä” rakenteella, suorituskyvyllä ja kovaankin keliin sopivalla ajettavuudellaan. Ohjaushytillinen 868 CAB palaa Anytec mallistoon päivitettynä muutaman vuoden huilin jälkeen. Ulkoiset muutokset ovat pieniä, mutta sisällä on tapahtunut enemmän. Sisustuksen ilme on netistä tyylikkäämpi ja valittavana on kolme eri kalustepakettia: kaksi jousitettua erillisistuinta ja U-sohva, neljä jousitettua erillisistuinta ja suora peräsohva tai kuusi jousitettua erillisistuinta. Kyyti on tarvittaessa kiivasta, sillä 800 hevosvoiman maksimitehoilla huippunopeus nousee yli 60 solmuun.
Anytec 868 CAB, www.anytec.fi, messuosasto 6f60.
Finnmasterin esittelee venemessuilla perämoottorimalliston uunituoreen lippulaivan F11 Weekendin. Se varustetaan kahdella Yamahan 250-, 300- tai 350-hevosvoimaisella V6-perämoottorilla. Käytännössä F11 on viime vuonna esitellyn ja sisäperämoottorilla varustetun Grandezza 30:n vauhdikkaampi perämoottoriversio. Tiloiltaan ja optioiltaan veneet ovat kutakuinkin identtiset. Suurimman eron ilmeeseen tekee moottorien tyyppierosta johtuvien detaljien ohella Finnmasterin Grandezzaan vaaleampisävyinen sisustus.
Finnmaster F11 Weekend, www.finnmaster.fi, messuosasto 6d48.
Perämoottorien – ja suurten sellaisten – saapuminen yhä suurempiin venemalleihin näkyy jo Suomessakin. Hyvä esimerkki tästä on venemessuilla ensiesittelyssä olevat Targa 32 GT, joka on ensimmäinen perämoottoreilla varustettu yli 30-jalkainen Targa-malli. Se on saanut peräpeiliinsä parin Mercuryn 400-hevosvoimaisia V10 Veradoja.
Targa 32 GT, www.targacenter.fi, messuosasto 7f130.
Suunnilleen samalla saralla, mutta jo lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan perämoottoreilla varustettavaksi, on liikkeellä Quarken 35 Cabin. Se uusimpiin suomalaisvenemerkkeihin kuuluvan Quarkenin täysin uusi lippulaivamalli, joka varustetaan kahdella 300- tai 350-hevosvoimaisella Yamalla. Hinnat alkavat noin 300 000 eurosta.
Quarkenin moderni ulkonäkö kätkee hyvin epäsymmetrisen kansiratkaisun, jossa pääkulkukansi on styyrpuurin laidalla. Samalla sivulla on myös poikkeuksellisesti kaksi liukuovea, etuovi ohjaamoon ja takaovi matkustamoon erikseen. Peräkannen oleskeltavuutta parantaa istumakorkeuteen avautuvat laidat. Keulakajuutassa on tavanomaisen parivuoteen ja erillisen toiletin lisäksi myös vuodesohva.
Quarken 35 Cabin, www.quarken.com, messuosasto 7d128.
Nord Star oli Pohjanmaan isojen hyttiveneiden valmistajista ensimmäinen, joka aloitti flirttailun perämoottorien kanssa. Messuille esiteltävä vuoden 2024 uutuusmalli 36+ Cruiser on varustettu kuitenkin perinteiseen tapaan kahdella sisäperädieselillä. Cruiser-variantissa on koko leveydeltään avautuva ohjaushytin takaseinä ja sen myötä mukavasti oleskelutilanteissa yhteensoljuvat kansisalonki ja takakansi. Kookas pentteri on sijoitettu ohjaushytin sijaan keulan puolelle alakertaan.
Nord Star 36+ Cruiser, www.nordstar.fi, messuosasto 6f80.
Sakari Mattilan uusin luomus Saxdor valtaa hurjalla vauhdilla maailman markkinoita, mutta merkki on vahvasti läsnä myös kotimarkkinoilla. Siitä saadaan makua näyttävällä viiden veneen osastolla ja uutuuksilla. 270 GTO ja 320 GTO -avomalelihin esitellään uusi tilaratkaisuvaihtoehto, jossa takasohvan muuntuvat näppärästi suureksi aurinkotasoksi. 320-sarjasta on esillä myös läpikujettava 320 GTC -hyttiversio.
Suurimman huomion keräävät varmasti kuitenkin lippulaivamallit 400 GTO ja 400 GTC, jotka molemmat ovat Suomessa ensimmäistä kertaa esillä venemessuilla. Molemmissa riittääkin runsain mitoin toiminnallisuuksia ihmeteltäväksi, eikä hintalappukaan kokoluokka huomioiden hirvitä kuin korkeintaan kilpailijoita: 400 GTO:n hinnat alkavat kahdella 300-hevosvoimaisella Mercuryn V8:lla varustettuna alle 290 000 eurosta, ja 400 GTC:n saa kahdella 350-hevosvoimaisella Mercury V10:llä ja joystick-paketilla 350 000 eurolla.
Saxdor 400 GTO, www.saxdoryachts.com, messuosasto 6b70.
Rakenteellisesti malliparin oleellisin ero on sivujen sulkeminen, joka tapahtuu GTO:ssa verhomaisilla sivuseinäkuomuilla. GTC:ssä on molemmin puolin kiinteä lasiseinä ja sen jatkeena liukuovi. Lasinen takaseinä, joka luonnollisesti on kokonaisuudessaan avattavissa, on GTC:ssä vakiona ja GTO:ssa lisävaruste. Todella pitkät avattavat laitaterassit ovat Saxdoreissa vakiona ja oikeastaan orgaaninen osa tilaratkaisua, jonka monipuolisuus painottuu asuttavuuden sijaan veneessä päiväaikaan tapahtuvaan oleskeltavuuteen, johon molemmissa onkin hulppean monipuoliset mahdollisuudet.
Saxdor 400 GTC, www.saxdoryachts.com, messuosasto 6b70.
Mikään ei kuitenkaan vaikuta järkyttävän Targaa, jonka asema tuntuu kiveen hakatulta. Täysin uusia Targa-malleja syntyy harvakseen, joten sellaisen esittely on aina odotettu merkkitapaus. Mitä muuttuu ja kuinka paljon?
Targan tapauksessa voisi todeta, että onneksi ei paljon mitään, vaikka Targa 41 onkin täysin uusi malli, joka ottaa mallistossa paikkansa suosittujen T37:n ja T46:n välissä. Sen ulkomuoto on tuttu, ja siitä huokuva uskottavuus on käsin kosketeltavissa. Niin on myös sisätilojen perinteisen puutyön laatu.
T41:n konehuoneessa myllertää perinteiseen tapaan kaksi Volvo Penta dieseliä, joko IPS- tai DPI-vetolaittesiiin yhdistettyinä. Targoissa kannattaa aina vilkaista myös konehuoneeseen, jossa teknisen asennuksen selkeys ja laatu ovat huviveneiden huippua. Tilaratkaisu on tuttua Targaa, joskin T41:ssä on Targoissa ennen näkemättömän mukavasti kalustettu ja varusteltu takakannen oleskelutila. Laatu tihkuu myös hinnastoon, joka alkaa vajaasta mutta varmasti päätyy monipuolisen kustomoitavuuden myötä täyteen miljoonaan. Mutta sen laadukkaat ja asuttavat, suuren tilavolyymin 40-jalkaiset moottoriveneet tänä päivänä tuntuvat maksavan.
Targa 41, www.targacenter.fi, messuosasto 7f130.
Targan kanssa samassa koko-, hinta- ja laatukategoriassa liikkuu myös norjalainen Marex 440, mutta aika tavalla eri tyylillä. Sitä voi luonnehtia yhtä hyvin sport- kuin cabincruiser-tyyppiseksi yhden tai kahden perheen matkaveneeksi, jossa luulisi viihtyvän pidempäänkin. ¨
Messuvene on Gourmet Cruiser -malliversio, jonnka keskiössä on hillittömän kokoinen, veneen molemmille laidoille levittyvä pentteri. Toinen vaihtoehto on perinteisemmällä kansisalongilla ja pienemmällä muttei mitenkään pienellä pentterillä varustettu Scandinavia Cruiser. Majoituskannelle voi valita kahden tai kolmen makuukajuutan version, messuveneessä on jälkimmäinen. Suihkunurkkauksella varustettuja toiletteja on siinäkin kaksi.
Marex 440 Gourmet Cruiser, www.marinepalvelu.fi, messuosasto 7m128.